Sikeresen megrendeztük a Bosnyák János Nemzeti Emlékversenyt

A Luca Pacioli Társaság idén megrendezte az ország első nagyszabású, tisztán számviteli-adózási esettanulmányi vetélkedőjét, a Bosnyák János Nemzeti Emlékversenyt. A verseny a még 2018-ban a Budapesti Corvinus Egyetemen megrendezett Bosnyák János Emlékverseny sikere nyomán jött létre. A tavalyi évben megrendezett vetélkedő kizárólag a Budapesti Corvinus Egyetem falain belül lett meghirdetve, ám az akkora sikert aratott a közgázos hallgatók körében, hogy idén a verseny meghirdetésre került nem csupán Magyarország minden pénzügy és számvitel alapszakos hallgatója, hanem számos külhoni egyetem diákjai számára is.

A Bosnyák János Nemzeti Emlékverseny két fordulóból állt: az első forduló a Budapesti Corvinus Egyetem Pénzügyi, Számviteli és Gazdasági Jogi Intézete és a PwC Magyarország által közösen összeállított számviteli-adózási esettanulmány csapatban történő megoldásáról szólt, a második fordulóban pedig az esettanulmány megoldásának szakmai zsűri előtt történő prezentálását várták a versenyzőktől. Annak ellenére, hogy az indulás feltétele az anyaországban az aktív, alapszakos, pénzügy- és számvitel szakos jogviszony, míg külhonban az ezzel egyenértékű gazdasági képzések voltak, vagyis rendkívül szűk volt a célközönség köre, a verseny nagy tömegeket megmozgatott: 13 felsőoktási intézmény 42 csapata adta be jelentkezését, amely mindösszesen 150 versenyző hallgatót jelentett.

Az első fordulóban egy rendkívül komplex feladatot kellett megoldania a csapatoknak: egy közel 40 oldalas, IFRS standardok szerint összeállított beszámolóban kellett megtalálniuk a hibákat. Annak ellenére, hogy a megcélzott alapszakokon a nemzetközi számviteli standardok oktatása csekély mértékű csupán – több intézményben nem is oktatják –, 22 csapat végül megbirkózott a feladattal. A második fordulóba ezen 22-ből a 7 legszínvonalasabb megoldást benyújtó csapat jutott be: 2 csapat a Budapesti Corvinus Egyetemről, 2 csapat a Miskolci Egyetemről, 1-1 csapat a Budapesti Gazdasági Egyetemről és a Debreceni Egyetemről, illetve 1 külhoni csapat a Babeș-Bolyai Tudományegyetemről.

A második forduló március 13-án egy kellemes díszvacsorával vette kezdetét a Budapesti Corvinus Egyetem főépületének aulájában, a csapatok prezentálására pedig másnap, március 14-én délelőtt, illetve kora délután került sor a Corvinus díszelőadójában. A megoldásokat egy 7 főből álló szakmai zsűri értékelte, amely vegyesen tartalmazott egyetemi oktatókat és a szponzor cégek képviselőit is. A zsűri elnöke Prof. Dr. Lukács János (Budapesti Corvinus Egyetem) volt, mellette Erdős Gabriella (Budapesti Corvinus Egyetem), Dr. László Norbert (Budapesti Corvinus Egyetem), Dr. Lakatos László Péter (Budapesti Corvinus Egyetem), Mészáros László (Pénzügyminisztérium), Kovács László András (MOL) és Balázs Árpád (PwC) igyekeztek felállítani a végső sorrendet a csapatok között.

Az eredményhirdetésen személyesen részt vett a verseny fővédnöke, Varga Mihály pénzügyminiszter is. 

A vetélkedő dobogójának harmadik fokára a Budapesti Corvinus Egyetem Accountables nevű csapata állhatott fel (tagjai: Dalanics Rebeka Petra, Túri Dorina és Mucza Szilvia Zsuzsanna), a második helyezett az ugyancsak a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatóiból álló Számvitel BA csapat lett (tagjai: Hári Anna, Szentesi Barbara, Molnár Fanni Barbara és Oszter Anna), a Bosnyák János Nemzeti Emlékverseny győztese pedig a Debreceni Egyetemről érkező DE-ACC (tagjai: Borók Réka, Józsa Priscilla, Póta Cserne Panka és Csányi Dávid).

A vetélkedő 2.560.000 Ft értékű összdíjazása 1.000.000 Ft készpénzjutalmat, 1.000.000 Ft értékű képzési támogatást és 560.000 Ft értékű egyéb tárgyi jutalmat, ajándékot takart. A díjazás többek között a Pénzügyminisztérium, a PwC Magyarország, a Laveco Group, a MOL, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ és az Unilever felajánlásaiból épült fel, de a verseny megvalósítását nagyban elősegítette a Budapesti Corvinus Egyetem, a BCE Hallgatói Önkormányzat, az OrienTax és a MorganStanley is.

A Bosnyák János Nemzeti Emlékverseny szakmánk, a számvitel ünnepe. A vetélkedő során együtt ünnepeltek a számvitel oktatói, művelői, szabályozói és növendékei annak érdekében, hogy megadják ennek a szakmának azt a figyelmet, törődést, amelyet megérdemel. Hogy kellő komolysággal viszonyuljanak hozzá, olyasféle komolysággal, amely méltó a súlyához és szerepéhez, amelyet nemzetgazdaságunkban betölt. Aligha lehetne ezt a szakmát ennél megfelelőbben megünnepelnünk! Úgy véljük, hogy valami, amely ily módon összehozza egymással a szakma legjelesebb képviselőit s legtehetségesebb fiataljait – ráadásul egy olyan szakma területén, amely a nemzetgazdaság egésze számára elengedhetetlen fontosságú, s amely szakma számára ugyanakkor a fiatalítás, az utánpótlásnevelés az egyik legnagyobb kihívást jelenti –, olyasvalami, amit érdemes ápolni, megőrizni, folytatni. Bízunk benne, hogy versenyünk hagyománnyá válhat, s hogy az idei alkalmat követően minden évben megrendezésre kerül majd a Bosnyák János Nemzeti Emlékverseny, minden évben március idusának közelében. Ehhez kérjük a szakma egészének támogatását a jövőben is.

Igazold, hogy nem vagy robot!